FRA MIN MORS NOTATER

16.12.2014

Min mor, Lillian Marie Axelsen

LITT OM AKSELSEN/AXELSEN-FAMILIEN

 

Det var Axel Axelsen, sønn av Levi Akselsen og pappa, Jacob Axelsen, som skrev X i stedet for KS i etternavnet. 

 Edvard Akselsen og kona Elen kom fra Ofoten og bosatte seg i Brenngam, en to timers tur over fjellet fra Kjøllefjord. (I dag er det vei dit). De drev kombinasjonen jordbruk og fiske. De var læstadianere, og Edvard gikk over fjellet til Kjøllefjord og Skjøtningber og preiket.

 Da mine foreldre ble lestadianere, kom Edvards sønn, og pappas onkel, Levi og snakket med dem. Han sa at Edvard ikke var tilhenger av mange av de forbudene læstadianerne i Kjøllefjord lærte. De læstadianske lederne i Kjøllfjord sa at det ikke var riktig som Levi sa, men en ting er sikkert, at de hadde musikkinstrumneter i hjemmet hos Edvard og Elen, og barna spilte på dem. De hadde barna Levi, Johan, Emil, Alfred, Olaf (pappas far), og Emma. Jeg har hørt Johan, som kalte seg Movik, spille trekkspill.

Pappas bror, Olaf, som Olav fikk i sitt tredje ekteskap, er god til å spille trekkspill, og spilte til dans både i Kjøllefjord, og seinere i Elverum, hvor han flyttet til. Pappa kjøpte seg tidlig grammofon, (da det var få som hadde det). Jeg kan huske at han spilte sjømannssanger med Harry Brandelius og klassiske sanger med den danske tenoren Axel Sciøtz, far til visesangeren Birgitte Grimstad. Pappa hadde god sangstemme, og spilte gitar. Da Unn og jeg gikk på Pinsevennenes gitarundervisning, fikk vi god hjelp av pappa, og det var mye sang og musikk i hjemmet. Det ble det slutt på da foreldrene våre ble læsdadianere, og det forteller vel at Levi hadde rett.

 Pappas far Olav var gift tre ganger. Han hadde sønnen Edvin i første ekteskap. Da mora døde, ble Edvin oppfostret av moras søster, som bodde i Sandfjord, i nærheten av Mehavn. Både han og tanta var ugifte, og bodde i hvert sitt hus i Sandfjord hele livet.

 I det andre ekteskapet med Sofie Øfeldt, fikk han min far Jacob Efreim, Dagmar og Signe. Dagmar giftet seg med mammas bror Petter, og drev gården i Laukvik sammen med han. De har barna Ellen, Bjørg, Inge, Torulf og Dag Helge. Dagmar døde den 3. oktober 1963, sannsynligvis av leukemi.

 Sofie døde da pappa var 5 år. Olav giftet seg senere med Lise Larsen fra Veidnes. De hadde barna Erling, Atle, Dagny, Edith, Ella og Olaf.

 Pappa sa aldri noe negativt om sin stemor da vi var barn, og da vi flyttet til Kjøllefjord var vi glade over å ha ei bestemor. Vi var ofte på besøk hos henne. Hun serverte brød med hjemmelaget syltetøy og kakao. Vi var ofte med henne på bærturer. Hun var ei god bestemor.

 Pappa flyttet hjemmefra da han var 13 år. Han gikk til en kjøpmann som het Jens Horst, og fikk lån til å kjøpe bruk for å ro fiske. Han bodde i egnerbua. Olav kom å ba han om å flytte hjem igjen. Selv ikke farens tårer fikk 13-åringen til å gå tilbake. Da vi ble voksne, sa pappa: "Stemor avler stefar". Han syns ikke han hadde fått nok støtte hos sin far. Tante Signe forteller at det ble trist for dem da pappa flyttet. Pappa tok seg av søstrene sine. Hun forteller at han brukte å kjøpe noe på bakeriet som de koste seg med. Tante Signe var så og si hvert år og besøkte Lise mens hun levde. Ofte sydde tante Signe for Lise. Kanskje er det derfor pappa og søstrene klarte seg så godt i livet. til tross for dårlige oppvekstforhold, at de ikke brukte følelser / energi på å bære nag.

Antall kommentarer: 0

Navn: E-postadresse: Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)