GOD JUL OG ET RIKTIG GODT NYTT ÅR

26.12.2021

Nå er det lenge siden sist jeg var innom og skrev noe på slektssiden, men det betyr ikke at jeg har sluttet med slektsforsking, og ikke jobbet med dette disse årene. Jeg har jobbet med gåten lensmann Israel Israelsson Svan, gift i Övertorneå i 1719 med Magdalena Abrahamsdotter Burman. De flyttet med barneflokken til Ankernes, Ofoten etter å ha bygget seg et nytt hus i Hietaniemi, Övertorneå. Huset er nummerert med et soldatnummer, noe som gjør at tanken om at Svan kan være et soldatnavn. I riktig tidsperspektiv blir det født et barn i Kello by, Haukipudas den 11.5.1691, døpt den 17.5.1691, av foreldre Israel Simonsson Annala og Caarin (Gaarin) Hendriksdotter

Huset til Israel Israelsen Svan, i Övertorneå

En annen spennende ting som har hendt er at jeg fikk en telefon fra Bjørn Ivar Berg, historiker og forfatter, og ansatt som forsker ved Norsk Bergverksmuseum. Han er dr.philos. med en teknologihistorisk avhandling, og arbeider med kulturminnevern, økonomisk og sosial historie ved bergverk. Han har tidligere skrevet bøkene "Glemte mennesker", "Moisesberg i Fyresdal 1541 - 1549", "Bergverk i Norge" og "Kulturminner og historie".

Han ringte for å fortelle at han hadde skrevet boken "Sølvtyverier på Kongsberg 1623 - 1861, og at han hadde brukt mine slekts mine data til slektstavlen i boka. Boka handler om små og store store tyverisaker, med et fargerikt persongalleri bestående av omkring fem hundre involverte, der i blant mine aner som kom til Alta rundt år 1768. Det innvolverte Anders Johansen Leerhusstuen (i Alta brukte han navnet Kobberstad, hans egentlige etternavn var Bovman, født i Sverige, men hvor familien med faren Johan Bovman kom fra er ukjent), Engebret Nilsen,Kåtorpeie, Lerhuseie, Olive og Gonnor Eriksdøtre Svenkerud, født og oppvokst på Vang, Hedemark, og det involverte også Johan Bovman, far til Anders Johansen Lerhusstuen (Kobberstad), med flere.

Hentet fra boken

Mine aner hadde begått Norges største sølvtyveriet gjennom historien, og Bjørn Ivar Berg ville informere om at han hadde brukt min slektsforsking som basis for de personene som knyttet sammen de som ble sendt nordover, gjengitt i kapittel "Fra Hedemark til Finnmark", s. 207 - s.246. Han kunne informere om at han hadde verifisert dataene, og at de personene jeg hadde i mitt slektstre var  oppført med korrekt data. Dette gjorde meg både lettet og glad, men også glad for at jeg hadde innhentet data, som Berg kunne bruke.

Jeg har kjøpt boka, og den anbefales. Det er en godt skrevet bok, med spennende historier og personskildringer, historiske hendelser. Jeg skal ikke fortelle hva som står i boka, kjøp den!

Jeg planlegger å lage et slektshefte med personlige historier der det finnes, og som er blitt fortalt meg av i hovedsak min mor, men også bøker som Fragmenter fra Altas historie, og andre historiske bøker, digitalarkviet m.m

Jeg ønsker alle ei fortsatt God Jul, og et riktig Godt Nytt år :) 

 

Antall kommentarer: 0

Navn: E-postadresse: Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)